De wetenschap van de rode biet

Just beet it! 

Dat rode bieten gezond zijn, weten we ondertussen allemaal. Maar weet jij welke gezondheidsvoordelen de rode biet nu specifiek heeft? Nee? Wel, ik ook niet. Men zegt wel eens dat rode bieten gezond zijn, maar dat is een zeer algemene stelling. Hiermee weet ik nog zeer weinig! Ik ging dus op zoek naar de specifieke gezondheidsvoordelen van rode bieten.

De gezondheidsvoordelen van de rode biet.

De volgende uitleg zal iets technischer zijn! Je bent alvast gewaarschuwd. Welke supplementen vinden we terug in rode bieten? De rode biet bevat vitamine C, carotenoïden, fenolzuren en flavonoïden. Daarnaast bevatten ze ook betalaïne pigmenten. Geen zorgen, ik had ook geen idee wat dat betekende! Ik heb me dus wat verder moeten verdiepen en kwam tot de conclusie dat deze betalaïne pigmenten verantwoordelijk zijn voor de rode kleur van de bieten. Deze pigmenten vertonen bovendien een antioxidatieve, ontstekingsremmende en chemo-preventieve werking. Dit betekent dat ze agressieve stoffen die schade kunnen toebrengen aan onze cellen en weefsels wegvangen. Zo voorkomen ze beschadigingen en op lange termijn mogelijks kanker en hart- en vaatziekten. Is dat alles? Nee hoor! Rode bieten hebben ook een positieve werking op een hoge bloeddruk en vechten tegen schade aan de cognitieve functie. Klinkt goed toch?

rodebiet.jpg

Conclusie?

De rode biet is wel degelijk zeer gezond. Deze helpt bij het reduceren van hoge bloeddruk, werkt ontstekingsremmend, werkt als antioxidant en vecht tegen schade aan onze cognitieve functie. Moeten we dan allemaal massaal rode biet beginnen eten? Nee, hoor! Hoewel de positieve gezondheidseffecten van rode bieten bewezen zijn, heeft het geen extra gezondheidseffect als je al voldoende antioxidanten opneemt in je normale voedingspatroon. Indien je echter merkt dat je niet voldoende gezond eet en mogelijks te weinig van deze supplementen opneemt, is de rode biet zeker ideaal om voldoende antioxidanten binnen te krijgen.

Tip: Je kan met rode bieten een frisse zomersalade maken gemend met appelen of rode bieten soep met wortelen. Beide zijn snel en gemakkelijk klaar te maken en zo ben je zeker dat je voldoende supplementen binnen hebt!

You are un-beet-able! 

 

Bronnen:

Clifford, T., Howatson, G., West, D. J., & Stevenson, E. J. (2015). The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients, 7(4), 2801-2822.

Ravichandran, K., Ahmed, A. R., Knorr, D., & Smetanska, I. (2012). The effect of different processing methods on phenolic acid content and antioxidant activity of red beet. Food Research International, 48(1), 16-20.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s